Ne každý má ale v Řecku radostný osud

Ne každý má ale v Řecku radostný osud...

Ne každý má ale v Řecku radostný osud…

Už jsem o ní psala. Češka Zuzana žije v řecké Soluni se svým mužem Stratosem, devítiletou Marcelkou a tříletou Eleni. Na tom by nebylo nic zvláštního, nebýt toho, že otec rodiny díky ekonomické krizi přišel o práci a malá Eleni je těžce postižená.

 

„Eleni má nárok na důchod podle stupně postižení, to je 89 procent, což je finální stav. Nefungujou denní stacionáře, raná péče nebo pomoc v domácnosti.“ Vysvětluje mi matka holčičky se vzácným west syndromem. Eleni nechodí, nesedí, neudrží hlavičku a k tomu všemu má až padesát epileptických záchvatů denně.

 

„Ráno vstaneme, vypravím starší dceru do školy, začnou ranní dávky léků, v určitou hodinu jíst, měřit cukr, přebalit převlíknout umýt, celý den, fyzioterapeut, logoped. Máme nárok na dvakrát 45 minut týdně,“ popisuje mi svůj všední den.

Devítiletá Marcelka má v rodině také své nezastupitelné místo:

„Elisek je moje sestra. Má tři a půl roku. Hraju si s ní a když chci, tak jí dávám ručičku a dělám, aby malovala. Když  jí, tak jí pomáhám, držím jí ručičky a hlavu. Když jde máma do supermarketu, tak jí hlídám.“

Rodina žije pouze z důchodu malé Eleni a pokud tatínkovi rodiny zaplatí v příležitostné práci, pak sem tam přinese také on nějaké peníze, ale hokro zěžko z toho vyžijí.

Ekonomickou krizí se toho hodně změnilo:

„Všechno se zkrouhlo, snižuje se, dokotři stávkujou, mám problémy nechat si předepsat léky, je problém dostat se k podporám. Jako vertikalizační stojan, kočárek pro postižené. Je to jasné, protože spousta lidí čerpali neprávem, ale pokud máte opravdu problém, je to hloupý,“ dodává Zuzana.

Aby ale řecký systém jen nehanila, jedním dechem chválí řecké doktory:

„Doktoři jsou výteční, v Čechách by nám nabídli stejnou léčbu. Ale podmínky jsou tu horší, špína a tak. Ale lékařská péče je dobrá.“

I pobyt v nemocnici však stojí spoustu peněz.

„Léky si musíme kupovat sami, včetně čistících prostředků i toaletního papíru. Personálu je dost, na ranní směně je 5 sester a dvě pomocnice.“

Nedostatek peněz je kromě vážného postižení nejzávažnější překážkou. Nutně by totiž potřebovala terapii v českých lázních Klimkovice. Jenže řecké pojištění na tuhle terapii vzhledem ke složité byrokracii nedosáhne a terapie stojí desítky tisíc korun.

„ Nám by pomohlo, kdyby se Eleni posadila, pro každodenní život, protože 17kg živé váhy, které se budou navyšovat, je příliš mnoho. Koupání je složité, zlepšilo by se jí dýchání a když jsoud děti ležáci, je tam hrozba osteoporozy.“

Smutně mi vypráví, že jí lidé radí, aby se postiženého dítěte zbavila. Jenže to by nikdy neudělala. Když jim nestačí finance na živobytí, chodí si pro jídlo do pravoslavného kostela. Ten je jeden ze zdrojů obživy.

„Máme tu i nadace  nebo kostely, protože Řekové jsou věřící a ti nám pomáhají,. Tam si můžeme dojít pro jídlo na základě daňového přiznání.

Máme nárok jednou za měsíc na tašku s jídlem.

Dostanou tak dva pytlíky těstovin, jedno kuře, jednu rajčatovou omáčku, jednu kašičku pro Eleni, jedno mléko, jeden oliviový olej, jednu feta. Je to velká pomoc. V druhé nadaci i prášek na praní nebo sušenky.

Když do kostela pro jídlo začali před rokem chodit, bylo jich pět, teď je jich tam víc než čtyřicet pět.

Prvotní pocity z pomoci od kostela byly spíš negativní:

„Strašně jsem se styděla, že jsem se dostala do téhle situace,. Stoupneš si do fronty, kněz ti zavolá, že přišlo jídlo, podepíšeš se a dostaneš balíček.“

I přes nepřízeň osudu je Zuzana plná optimismu. Organizuje sbírky víček a nepřestává doufat, že v Klimkovicích její Eleni bude moci začít nový život

Pokud byste chtěli pomoci, máte několik možností:

-Sbírat jakákoliv plastiková víčka a víčka od piva, můžete tím malé Eleni opravdu pomoci. Pozor, za červená je víc peněz, takže zvlášť červená, pak míchaná a zvlášť od piva.

-Pokud by měl někdo možnost svézt víčka z Prahy nebo odjinud do Brna, byla by to velká pomoc.

-Kdyby mohl někdo nabídnout u sebe doma/ v garáži/ na dvoře či kdekoliv v BRNĚ prostor pro sbírání víček, kam by si jednou za čas mohla sjet sběrná firma, bylo by to přímo úžasné.

-Pokud vám přebývá pár korun, můžete je poslat pro Eleni na toto číslo účtu: 0554300013/0800

Kontakt v ČR pro sbírání víček jana.stojanova@seznam.cz a 721102018

Za každou pomoc bude maminka Zuzka nesmírně vděčná.

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Ne každý má ale v Řecku radostný osud

  1. Mod. napsal:

    :-(((

  2. Káťa napsal:

    …nepředstavitelné…a uvědomění si jaké prkotiny vnímám jako problémy…přispěla jsem, ale je to kapka…je mi smutno, tahle planeta je tak krásná, ale tak plná smutků a bolestí…možná je to jakási přestupní planeta na pochopení a poznání, mě to jedině tak dává smysl…přeju celé rodině štěstí:)…ta víčka- už několikrát mi přišel mail , že můžu sběrem pomoci,ale vždycky jsme si myslela, že je to nějaký nesmysl, že by jejich sbírání mohlo přinést peněžní pomoc- kdo za ně ty peníze pak dává, k čemu by někomu bylo tolik víček? já tedy plasty se snažím vyloučit ze života, takže víčka nemám, ale zajímá mě to…děkuju za článek, dal mi podnět vnímat v mém tady a ted něco jinak:)
    Káťa

    • Mod. napsal:

      Já myslím, že ta víčka se používají k recklaci, tedy, že se z nich prostě vyrobí jiná víčka, nebo jiné plastové předměty, takže je vykupují firmy, které je nějak použijí.

      • ostrovanka napsal:

        diky, kato. monika ma pravdu. vicka se recykluji a vykupuji je nektere sberny. za cervena vicka se plati az 8kc za kilo, za smichana snad 6 a za kilo vicek od piva jsou asi tri koruny. ta vicka se ale rychleji do kila nasbiraji.

        eleni potrebuje asi 8 tun vicek, coz se zda jako nemozny ukol, ale kdyz se do akce zapoji hodne lidi, bude to prave jako ty kapky, ktere davaji dohromady cele more:)

        • Káťa napsal:

          Pavlo mohla bych dát tvůj článek na svůj blog s odkazem odkud čerpám? třeba se tak k potřebě sbírat ta víčka dostane víc lidí:) sice mám na blogu oddělení „sdílení hojnosti“, kam to můžu dát, ale třeba by uvedení tvého článku zabralo víc:) dala bych pod něj i to , co si píšeme o víčkách:) Káťa blog chttp://cherry.cheery.cz/

    • Lucie napsal:

      staci si najit na netu firmu Hottech, oni vicka vykupuji a recykluji. Sami dost prispivaji takto postizenym detem. Ja vicka sbiram uz dlouho, nosim je k nam do skolky nebo do skoly, a oni uz zaridi prevoz na nejake sberne misto pro nejakou nemocnou holcicku nebo chlapecka

  3. filipika napsal:

    Pavlo, je z tebe perfektní publicistka. Klobouk dolů. Také se budu snažit nějak pomoct a moc díky za témata, o kterých píšeš.

  4. Ella napsal:

    Je to pravda jak pises ne kazdy ma stesti .Rada bych take neco prispela ale potrebovala bych vice informaci okolo toho cisla uctu. Ja ziji v australii a nevim jak na to ,mohla by jsi mi na email poslat vic informace.Dekuji Ella

  5. Anonym napsal:

    Pavlo,
    předpokládám, že maminka holčičky je stále česká občanka a Eleni pravděpodobně po ní také.
    V Čechách mají děti se zdravotním problémem nárok na pobyt v lázních dvakrát ročně a vše i s doprovodem platí pojišťovna. Zrovna příští týden odjíždím s dcerou na měsíc do Janských Lázní a to jsme tam byly na 6 týdnů na podzim. A to má pouze úplně zanedbatelný problém v chůzi.
    Nebylo by jednodušší pro Zuzanu si platit v Čechách zdravotní pojištění, aby měla nárok na bezplatnou lázeňskou péči pro Eleni? Nevím, asi v tom bude problém, jinak by to určitě už udělala.
    Moc zdravím!
    Martina

    • ostrovanka napsal:

      ahoj martino, diky za vzkaz. vis, zuzka zije s eleni v recku a proto si potrebuje platit pojisteni zde, protoze tady vecne konciva kazdou chvilku v nemocnici, potrebuje milion doktoru a prasku. takze ne, nevyplatilo by se to, bohuzel. a clovek nemuze byt pojisten na dvou mistech. aby ji prihlasili k vzp (napriklad), musela by dolozit, ze se odhlasila odsud z pojisteni. a to je proste zacarovany kruh:(

  6. irena napsal:

    Pavlo, nemuzes zverejnit prijmeni Zuzky + IBAN a BIC, aby se daly poslat penize i ze zahranici ? Nebo me je aspon posli mailem. Bude se letos zase konat aukce ? Drzim palecky. Irena

  7. Liška Ryška napsal:

    To je těžký a odpočinek pro maminku nikde…

    Znám také takovou holčičku, mám ji moc ráda, je to moje kamarádka, a pomohla operace – rozpojit hemisféry mozku, takže záchvaty sice stále probíhají, ale odpojeně, a dítě se může soustředit, může dohánět, naučit se mluvit, chodit atd. Po operaci sice polovina těla ochrne, ale víceméně se to spraví, byť každodenním velkým nasazením rodiče i dítěte při cvičení a byť ne perfektně. Lázně jednou ročně mají také, ano, Klimkovice.
    Ale předpokládám, že potíž bude asi trochu jiná a podobná operace asi nejde udělat – protože jinak by ji už udělali, přesně v tom věku, v jakém teď Eleni je.
    To je mi líto.
    A doufám, že Zuzana si nezapomíná naordinovat nějaký odpočinek a přenechat péči taky jiným; aby si oddechla.

    • zuzka maminka napsal:

      Ahoj Lisko risko mohly by jsme si prosim nejak zavolat a nebo muzes mi prosim napsat na muj email?
      Vim ze se operace dela ale pouze s masinkou vfn se to jmenuje vysledky jsou dost nejiste kazdopadne tvuj nazor me velmi zaujal a rada bych to stebou probrala nejak blize popripade zda mi muzes dat na tu maminku nejky kontakt moc by me to zajimalo.Moc dekuji Zuzka

  8. Mára napsal:

    Zuzko poslal jsem Vám alespoň trochu. Určitě to je, ale víc a rychlejší než kdybych nasbíral pytel víček a utrácel zbytečně za poštu. Je smutné, že v bohaté Evropě musíme věci řešit takto, když státy na druhou stranu rozhazují peníze (často i za nepodstatné věci). Přeji Vám více štěstí než jste měla doposud!

  9. zuzka maminka napsal:

    Moc dekujeme mate pravdu bohuzel je to smutne ale zase se clovek seznami diky tomu se spoustou hodnych lidi a mame spoustu novych kamaradu ktere by jsme jinak nemely.Moc dekuji momentalne nas obchazi nejaky virus tak snad se u nas neusadi nadlouho.Krasny vikend Zuzka

  10. Anna Najmanová napsal:

    Pavlo,
    Vy jste skvělá!
    Před nedávnem jsem víčka začala dávat zvlášť a aspoň tak můžu pomoci.
    Napíšu na tu adresu Jana.stojanova……

    Moc zdravím, Anna,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *