Pekař peče housky (aneb když se hobby stane vášní)

Adonis si svoji pec doslova zamiloval. Když upekl svůj první chléb, všichni jsme předstírali, jak nám chutná, ale ve skutečnosti jsme z té hutné bílé a lehce nedopečené hmoty byli trošku, řekněme, rozpačití.

Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi dávno ve Švýcarsku pracovala v kuchyni, kde šéfkuchař Erwin pekl chleba třikrát do týdne a snažil se mě to, celkem bez úspěchu, naučit. Ale přesto jsem si zamamatovala, že je třeba těsto překládat, aby bylo vzdušné. Touto radou jsem přispěla Adonisovi, který se hned pustil do díla. Od té doby, kdy už ví, jak těsto nechat vykynout, jak je překládat a jak vytopit pec, aby to nebylo ani málo ani moc, se těší z každého nového pečení.

Já zase takovou radost nemám, protože pečení zahrnuje mimořádný nepořádek, mouku skoro všude, takže jsem téměř rezignovala na uklízení kuchyně.

Adonis si svoji pec smýčí, opatruje, okukuje, pořád na ní něco dodělává a tuhle, když ji čistil zevnitř, přišel do kuchyně a měl uhlově černé vlasy. Pohladila jsem ho po hlavě a měla úplně černou ruku. Adonis se zaradoval, že čištěním pece omládnul, neboť jeho vlasy už dávno nejsou černé, jako bývaly. (Když mám dobrou náladu, říkám mu, že nešediví, ale že jeho vlasy mají úžasný nádech pepře a soli).

Do naší pekárny jsme tedy přestali chodit, není proč. Poslední měsíc máme totiž doma vždy čerstvý domácí chléb. Bylo mi dvou mladých prodavaček trošku líto, protože mi vždycky s chlevem dávaly i malé koblížky pro děti, a tak jsem jim šla říct, že můj manžel peče chleba a tak k nim nebudeme chodit, dokud ho to nepřejde. „Dávám mu tak dva tři měsíce,“ povídám jim. „Jen abyste si nemyslely, že jsme začali chodit jinam.“ S pochopením se na mě usmály a poslaly dětem dva koblížky.

Já, ať přemýšlím jak přemýšlím, stejně nemůžu přijít na to, v čem je tak naše pec tak výhodná. Ano, čerstvý domácí chleba je prima, pokud se povede. Je to ale hrúza práce (Adonisovy a pak mojí, když po něm uklízím), levnější to není (i když Adonis tvrdí, že ano, ale zatím nás každý chléb, když spočítám náklady na pec, přijde na cca 50 eur), až bude pec „splacená“ a budou se počítat jen náklady na chléb, vyjde jeden bochník možná o 25 centů levnějí, což nevím, zda se při té práci opravdu vyplatí.

A tak si říkám, že i kdyby to mělo být jen proto, aby měl Adonis každý den úsměv na tváři, stojí to za to.

Přikládám tedy slíbené fotografie a utíkám zametat mouku na zemi…

Příspěvek byl publikován v rubrice Řecká rodinka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 reakcí na Pekař peče housky (aneb když se hobby stane vášní)

  1. Gimly napsal:

    Pečení chleba je super věc, bohužel neoplývám pecí a tak občas trápím domáci troubu. Trvalo mi taky jen pár měsíců, než mne to přešlo nadšení z trávení kusu dne přípravou. Takže peču jen občas pro potěšení. Přidávám inspiraci k přeložení 🙂 http://www.cuketka.cz/?p=2128

  2. Mod, napsal:

    Sluší jim to spolu:-)), prosimtě pořád nechápu, z které strany domu to je??

  3. edith napsal:

    Tak to je naprosto úžasné! Já dostala k vánocům domácí pekárnu, kterou jsem si přála a Adonisovi v tomto velmi rozumím! Akorát ten binec, co si v kuchyni nadělám, si musím zase i sama uklidit..:-(( Samozřejmě s pekárnou je to podstatně jednodušší a není to takový adrenalinový zážitek, jaký z toho jistě má Adonis…Nicméně už mě Luděk navedl, abych vyzkoušela i pivní chléb, chléb s rumem a oříšky, tak experimentujeme a je veselo…jeden malý dobrý tip – je výborné do chleba nasekat hrst vlašských ořechů…opravdu pochoutka…Chleba nás taky vyjde podstatně dráž, ale já mám radost a mí chlapi taky, zvláště Luděk, protože takový pivní chléb není k zahození….:-)) zvláště, když k němu popíjíš jednu vychlazenou Plzničku….:-)) Takžew zdravím do kerkyry a těším se, že v létě bude o čem vyprávět u rozehřáté pece…:-)) Pivní recept na chléb posílám emailovou potrubní poštou….:-))Krásný den všem a hlavně do kerkyry přejí Edita a spol. z Valach

  4. eja napsal:

    Adois je stejně určitým způsovem hyperaktivní, nedokáže být chvilku v klidu, co? Neděsíš se toho, co vymyslí příště?

  5. Sim napsal:

    ahojked uz pec stoji, nic nenarobis. asi ste mali ist radsej cestou domacej pekarnicky – nezavadia, moc nestoji a bordel je tiez mensi.know-how na pecenie chleba musi byt plny internet. zasada je aj tak chovat si vlastny kvasok. a mat muku ako pekari, nie z potravin. mam dojem, ze cesky chlieb je z razneho kvasku a psenicnej muky, ale nechcem kecat…ale ked pozeram na tu pec, tak navrhujem ju rychlejsie splatit pomocou pizze + ked to Adonis zvladne na 100%, tak nech to nauci deti, aby ste mali nieco v zalohe, ked im nepojde matika a fyzika :-))) je to o remeslo navyse.v kazdom pripade obdivujem na Adonisovi, ze svoje vasne a konicky dotahuje do konca. nie ze rozbabre stoliky a vrhne sa na pec a zabudne na nu kvoli lukom a tak…ps: vela stastia do noveho roka

  6. Ostrovanka napsal:

    gimly: diky za dalsi inspiraci. ja tez doufam, ze to adonise brzy prejde a ze bude pect jen maso…
    mod; na tom malinkym balkonku, ze kteryho se kouka na vez sv. spyridona.
    edith: diky, pivni chleb se bude hodit:)
    eja: desim, pokud chces uprimnou odpoved…
    sim: pizzu pekl dneska. povedla se opravdu skvele. deti si pecou svuj maly chlebik pokazde, kdyz se pece. mas pravdu, nebudou zavisle na matice a fyzice.jinak co se konicku tyce, adonis opravdu dovede vse do konce, ale pak zase zmeni. takze tu mame celou profesionalni dilnu, jedenact vykladanych stolecku, luky a sipy, ted pec, co bude dal? kez bych se dockala po 12 letech botniku a vesaku….

  7. buteo napsal:

    Pro rodinu je lepšíkdyž muž střídá koníčky než manželky. Teď jsem si naběhl. Ornitologii se věnuji 20 let a z toho pramení celkem slušné znalosti a výsledky. Ani se neptej, kolik krát jsem se za tu dobu ženil.

  8. b.nikos napsal:

    No, ja navrhuji vytisknout reklamni letacky na pizzu, Adonis by ji pekl a ty by jsi ji rozvazela. To by se ta pec hned splatila 😀

  9. dewberry napsal:

    Adonisovi to u pece opravdu moc sluší. A tobě ten moučnej bordel všude okolo nezávidím.

  10. Martina napsal:

    To je úžasné, jak pořád něco vymýšlí a přijde mi, že u všeho i docela dlouho zůstane. Truhlaření, vykládané stolky, pečení (určitě jsem na pár věcí zapomněla). Hlavně když je spokojený a celá rodina s ním:)

  11. Ostrovanka napsal:

    buteo: neptam. jen se pram, kolikrat ses ozenil s tou stejnou manzelkou?
    b.nikos: a deti by roznasely letacky. paradni rodinny byznys:)
    dewberry: asi tak…
    martina: kdyz je hlava rodiny spokojena, musi byt spokojena cela rodina… nevim, jestli je jedna zima dlouho, ale vetsina konicku mu vydrzi celou jednu zimu. alespon…

  12. buteo napsal:

    Mysli ekonomicky
    Co vše poprvé musíš vykonat i obstarat. Podruhé, jako když najdeš. potřetí se už vyvaruješ předešlých chyb a hlavu do chomoutu už necpeš a dále Tě už stejně nikdo nechce. Dnes už si kvalitní ženská chlapa pro peníze neveme. Ach jó

  13. scully napsal:

    To je super, ze je Adonis tak cinorody, lepsi nez kdyby se valel na gauci u televize 🙂 A ta pec vypada opravdu luxusne, chleba z ni musi byt uzasne.

  14. Ovečka napsal:

    Že se Adonis kvůli pózování s pecí a chlebem běžel převlíknout? Já si aspoň pekaře předtavuju s moukou i na čepici- asi nějaká úchylka z mládí a nějakého obrázku :)))). Ale stejně je to frajer!

  15. Ostrovanka napsal:

    buteo: to je fakt. prej kdyby clovek vynalozil do prvniho manzelstvi tolik energie, co do tech dalsich, nikdy by se poprve nerozvedl. je to tak?
    scully: pravda, ze adonise jsem na pohovce jeste nikdy nevidela. chleba je sem tam fakt luxusni, nekdy tolik ne. ale to neva. snaha se pocita.
    ovecka: kdyz pece, ma na sobe zasteru. jinak, ze je frajer, mu jdu hned vyridit. bude mit radost:)

  16. Papaja napsal:

    Buteo ma pravdu. Lepsi konicky nez vyvadet jinak. :)Pizza taky nezni jako spatny napad. Trocha surovin navic a hned ma produkt vetsi cenu. 🙂

  17. Papaja napsal:

    ps: jestli budete tisknout letacky 😀 , tak muze Adonis pozovat podobne, nebo vy vsichni v bilem. :)))

  18. buteo napsal:

    Papaja"Všichni v bílém". Dodnes jsem to blíže nepoznal. Asi před 5 lety v květnu jsem byl pár dní v Antwerpách /s. Belgie/a nesehnal jsem ubytování do 30 E. Až jsem objevil v lesích u Holandských hranic malinký pensionek. U večeře asi 25 lidí se po rozešlo. V noci /kolem 2/slyším z jídelny ticho hudbu a tam podivně tančili mí spolustolovníci neznámou hudbu a co bylo divné, všichni /M i Ž/ bili komplet v bílém. Nikdo nemluvil a já nepozorován jsem se vytratil, bo mě napadlo, že na závěr můžou jíst lidské maso. Nevěříš – věř.

  19. NULI napsal:

    Asi nevidíš,jak se rdím. Měla jsem velmi špatné mínění o době, po kterou Adonis vydrží s pecí kamarádit. Smekám a fandím Vám.

  20. buteo napsal:

    uf , jasně že byli

  21. Papaja napsal:

    Buteo, ty máš zážitky! 😀

  22. Mára napsal:

    Buteo: To bylo jakésik schůzování ku-klux-klanu – což?:-))

  23. buteo napsal:

    KKK – he: Někde jsem už zaslechl, že existují lidé, co se schází na nějaké taneční párty a je nutná ústroj" celí v bílém". Nemohu se ale nikde dovědět o tom víc, zda je to sekta, jaká má pravidla, zda tam není volná láska a tak. Možná je to zakázané a to by mě tedy lákalo.

  24. stanifit napsal:

    pec nam spadla…..Ahojky,to je zlaticko ten tvuj Adonisek doufam,ze mu to vydrzi az do jara az se vratime nam nam nam ten ma napady asi se nudi ….

  25. Ostrovanka napsal:

    stanifit: jaro je za rohem, tak honem prijedte. a pak- je libo pizzu, cerstvy chleb nebo nejake masicko?:)

  26. thanasis7 napsal:

    BUTEO:KKK – he: LOL ! vtipne! sekta?? 😀 :DTa party se jmenuje Sensation White a je povazovana za nejlepsi party svyho druhu. Je to opravdovy koncert tanecni moderni hudby – techno, dance, trance. Djs, ktery tu noc hraji, vi, ze jejich misto je tvrde vydrene a je to cil mnohych. Pochazi z Holandska, matky tanecnich elektro stylu a casem se rozdelila na Sensation Black a Sensation White. Sensation Black je mene znama a hraje vic tvrdsi a alternativnejsi techno. Sensation White je jemnejsi a hraje i trance. Jedna z destinaci je i Praha,a byl pro mne uchvatnej zazitek jako poslechove tak vizualne. nadhera pro milovniky tanecni hudby. dalsi sensation white probehne v O2 Arene v kvetnu a tema letosni party je: celebrate of life! minule byla Alenka v risi divu.tady jsou fotky i z ty prazsky sensation, a je to naprosto neopakovatelny. ja jdu urcite http://www.sensation.com/

  27. Ostrovanka napsal:

    nuli: zatim se drzi a pece chleba dvakrat tydne. ja vzdycky nejaky zmrazim, aby bylo co jist, kdyby se mu treba nechtelo…

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *