Povedené narozeniny (oslava)

K mým letošním narozeninám se Adonis rozhodl mi něco dobrého uvařit. Pozvala jsem tedy na večer dva manželské páry a začala se těšit.

Adonis zkoumal své kuchařské knihy a přemýšlel, co by udělal. „Tak jako předkrm udělám bisque,“ oznámil mi slavnostně. „Co je to bisque?“ Ptala jsem se zvědavě. „To je vývar z ryb, je to velmi složita francouzská delikatesa.“ „Vývar z ryb?“ Podivila jsem se. „Přece víš, že nemám ráda rybí polévky.“ Adonis se zamračil. Nesnáší, když mu někdo mluví do jeho vaření a zásadně není schopen ani ochoten měnit své plány. „To nebude rybí polévka, ale bisque,“ odpověděl trochu nerudně.

„Jako hlavní jídlo udělám tatarský biftek a jako zákusek mille-feuille (pláty lístkového těsta prokládané vainlkovým krémem),“ rozhodl se nakonec. „Nechceš jako zákusek udělat raději tiramisu nebo nějaký ovocný salát? Mille feuille je na mě strašně krémové a těžké.“ „Ne, mille feuille chutná Jorgosovi, který k nám přijde,“ vrhl na mě Adonis pohled, že jsem raději zmkla a byla ráda, že nedostanu k mé narozeninové večeři třeba smažené žížaly.

Celý den Adonis nakupoval, vařil, cedil, sléval, připravoval, krájel, sekal, dochucoval, natíral a šlehal. Těsně před tím, než měla návštěva přijít, mě požádal, abych ochutnala tatarský biftek, který namíchal podle jakéhosi slavného francouzského receptu. Ochutnala jsem tedy, pak znova – díval se na mě pozorným, zkoumavým pohledem- znovu jsme tedy ochutnala, ale na můj vkus prostě tatarák neměl žádnou výraznou chuť. Chtěla jsem být diplomatická, avšak upřímná. „Myslím, že by to chtělo ještě trochu dochutit, ale to si už udělá každý sám na talíři. V Čechách si to stejně namíchává každý sám, podle své chuti.“ Začala jsem na stůl dávat různé ingredience.

Adonis byl na pokraji svých sil a nervů. „Ne, nikdo si nic míchat nebude, tohle je ta pravá receptura a tak se to má jíst,“ zkoušel poslední pokus o prosazení svého vlastního kuchařského já. „Jasně, ale když už kupuješ tak strašně drahé maso, mělo by podle mého názoru lidem beze zbytku chutnat, tak jim nech tu volbu, ať si ho dochutí, jak chtějí,“ stále ještě jsem oponovala.

Adonis naštvaně rezignoval. Když přišla návštěva, byl jako ryba ve vodě. Irka Eileen se doslova rozplývala nad jeho bisquem, tatarák si kromě mě (k mé nelibosti – prohrála jsem) nikdo nedochucoval a Jorgos nad zákuskem přímo zářil, pak si ještě dvakrát přidal.

Velkou radost mi taky udělal Janýsek, který mi věnoval poukaz na deset vlastnoručně provedených profesionálních masáží zad a napsal mi tuto báseň:
Ta naše maminka
Voní jak vanilka
Je sladká jako med
A fšude taje zlej led
Mami buď moc šťastná
A nebuď vůbec mastná
Mám tě rád.

Není nad to, když má člověk milující rodinu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Řecká rodinka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Povedené narozeniny (oslava)

  1. Mod. napsal:

    Tak ta báseň je úžasná :o)) tak hlavně nebuď mastná:o)))Rybí polífku bych si o svých narozeninách taky nedala, ovšem pokud jde o ty moderní novodové tatarák, kdž si ho dá člověk v nějaké luxusní restauraci, kde ho dostane 3 deka, tak k němu žádná dochucovadla nenosej:(A to mille-feuille bude asi cosi jako žloutkové řezy, ne?

  2. Mod. napsal:

    jojo kremšnity:o)

  3. buteo napsal:

    Jo krémeš od babičky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5712
    Nedochucený tataráki, to už snad rovno rozpečené lilky a rajčata !! /blé/

  4. Liška napsal:

    Všechno nejlepší a klidně i trochu mastnoty!

  5. BeaM napsal:

    Ahoj! Teda ta basnicka je nadherna 🙂 . Ja si odkladam vsetky vytvory (hlavne vytvarne) mojich deti. Inak ticho zavidim tvojho manzela, ktory ma kladny vytah k vareniu – u nas doma totiz varim vylucne ja a manzel sa venuje len nakladaniu oliv a opekaniu ryb alebo masa v krbe. P. S.: Stale si citam tvoje clanky odzadu, dostala som sa k roku 2008. Na zaciatku, ked som ta objavila, som si pomyslela, ze si velmi nadana pisatelka a ze by si tvoje zazitky mala vydat knizne. Medzicasom som zistila, ze si tak ucinila, co je super a ja sa uz tesim, ze ked v lete pocestujem na Slovensko, tvoje knizky si kupim.

  6. dewberry napsal:

    Milá Pavlo, všechno nejlepší k narozeninám a taky jsem ti chtěla napsat, ať hlavně nejsi mastná, ale Mod. mě předběhla. Adonis mě s tím vařením zase pobavil. Hlavně, že hostům chutnalo 🙂

  7. Ostrovanka napsal:

    snezcech: jejda, tebe uz jsem dlouho nevidela!!
    mod: zamyslela jsem se nad tim, co tim asi chtel basnik rici. ale pevne doufam, ze jen hledal rym:))
    buteo: lilky:))))
    liska: diky, uz probehly, to jen ted dodatecne pisu.
    BeaM: beo, tak ryby a maso taky neni k zahozeni. a olivy. knizky se snad budou dotiskovat, tak si je kdyztak objednej pres internet na nejakem sk knihkupectvi a nech poslat na sk adresu. na ceskych ted momentalne nejsou.
    dewberry: dik. presne, hlavne ze chutnalo hostum a me narozeniny byly jen duvodem k adonisovu kulinarskemu radeni…:)

  8. Ostrovanka napsal:

    buteo: a vubec bych od tebe necekala, ze chodis na mimibazar!!!!!!!:)

  9. Sim napsal:

    vsetko najlepsie
    basnicku navrhujem na prvu stranu nablizsej knizky co napises

  10. Anonym napsal:

    No samozřejmě, úžasné rýmy!!! Příště tam chci rozhodně tvé inspirativní děti:-)), motorku, kremšnity a tatarák si dochutím:o)A řekni Adonisovi, že rybí polívku umím stejně skvělou jako hudu, svíčkovoz a zelňačku:o))

  11. buteo napsal:

    Ani náhodou, zadal jsem "krémeš", jen k upřesnění názvu pro Mod: jojo kremšnity:o)

  12. eja napsal:

    ta básnička jde rovnou od srdce! Úplně mě dojala 🙂

  13. Anonym napsal:

    Dácvá na ty šnity nahorru marmeládu a cukrovou polevu??

  14. Ostrovanka napsal:

    sim: myslis dat rovnou na obalku??:)
    [12] mod, predpokladam?: tak si je musis privezt z cech (ty moje deti). a co je to huda?
    buteo: spadl mi kamen ze srdce…
    eja: vid, me taky. jeste z nej musim vybusit ty masaze.
    [15]: ne. ale vcera je delal zase (opet kvuli jorgovi) a dal na ne tresnovou marmeladu a visne.

  15. Mod. napsal:

    Buteo, no ale když řekneš dneska, nebo i před 20ti lety v cukrárně kremšnit, tak na tebe koukaj jak na vola, jmenuje se to bohužel " žloutkové řezy"!, nechápu, ale je to tak.

  16. Tinah napsal:

    Ještě dodatečně přeju všechno nej nej nej…. Básnička je úžasná… Tak se měj krásně a hlavně nebuď mastná 😀

  17. Čerf napsal:

    Tak tomu říkám všeobecně mastné přání :-). Přidávám se ke gratulaci a držím palce, ať je každá přítomnost i budoucnost skvěle nemastná a vůbec není třeba ji dochucovat :-).

  18. L. napsal:

    no to je bozi basnicka:)))) taky vsechno nejlepsi!

  19. Ostrovanka napsal:

    mod: a jo, fakt zloutkove rezy. kremsnit. to bude tim, ze nemam rada sladke.
    tinah: dekuji, pokusim se…
    cerf: nemastna a neslana. tak se nas zivot v recku neda nazvat, i kdyz bych mu nekdy mozna dala prednost.
    L. diky!! z janyska bude zrejme druhy k.j.erben:)

  20. Papaja napsal:

    Dodatecne take vse nejlepsi! Zdravim z UK. 🙂

  21. Edita napsal:

    básnička nádherná, tatarák bych si taky dochutila a nechám se ráda někdy pozvat! :-)) Měla jsi tedy nádherné narozeniny se svými nejmilejšími a to je to nejhezčí na světě…moc ti to přeji….zdravím z vymrzlých valach..edita a spol.

  22. NULI napsal:

    Já zdravím hodně opožděněze zasněženého Benešova, k narozkám dodatečně vše dobré (a ať dál je o Tvé knížky takový zájem 🙂

  23. spoon napsal:

    to je ale nadherna basnicka! A tatarak nejim takze bych asi Adonise urazila 😀

  24. Ostrovanka napsal:

    papaja: dik, co delas v UK?? co vubec delas? napis.
    edita: tak si na nej prijed!
    nuli: dekuju a taky zdravim.
    spoon: erben v rozkvetu. jako kytice:)

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *